logo

Materiaal

Kleding en zo

Vaak vragen schermers, en vooral ouders van jeugdige schermers, welke schermkleding nodig of nuttig is. Het eenvoudige antwoord is: door de FIE goedgekeurde (800N) kleding. Door het gebruik van moderne kunststoffen (supervezels) als Dyneema biedt deze kleding een uitstekende bescherming tegen ongelukken met gebroken klingen. Vooral kwetsbare plaatsen als de oksel zijn extra beschermd. Bij gebruik van zulke kleding zijn fatale ongevallen, zelfs bij topatleten, vrijwel uitgesloten.

korte of lange kling?

De regels zijn vrij eenvoudig: in het jaar dat je 12 wordt ga je na de zomerstop van de benjamins naar de pupillen. Kuikens en benjamins schermen met een korte kling. Als je deelneemt aan een wedstrijd voor pupillen of ouder (en dat mag ook voordat je zelf een pupil bent) mag je met een lange kling schermen. Moet niet.

Op sommige recreatieve wedstrijden, zoals het JPT, wordt de regel niet altijd strikt gehanteerd. Het is wel eerlijker als beide schermers een even lang wapen gebruiken. Vraag je tegenstander - als je zelf een kort wapen gebruikt-  zonodig om een kort wapen te lenen. Als je ongeveer 12 jaar bent, neem dan eventueel zelf (van de club) een reservewapen in de andere lengte daarvoor mee.

Het is niet zo dat een te harde houw of steek minder pijnlijk is. Het ouderwetse vest van dik katoen is ter voorkoming van blauwe plekken en rode striemen minstens zo effectief. Ook moet men niet vergeten dat deze moderne kunstoffen niet bestand zijn tegen hoge temperaturen of bleekmiddelen.

Wat draagt de goed geklede schermer?

Hij of zij draagt:

  • een masker (350, 800 of 1600 N)
  • een schermvest (350 of 800N)
  • een ondervest (800 N)
  • 1 schermhandschoen
  • liefst een schermbroek met lange kousen eronder
  • zaalsportschoenen of speciale schermschoenen
  • voor dames en meisjes borstbescherming

Wat is verplicht?

Er zijn voorschriften van de KNAS (schermbond), ontleend aan de voorschriften van de FIE (internationale schermbond). We moeten hier onderscheid maken tussen enerzijds jeugd (tot ca 12 jaar) en volwassenen, en anderzijds tussen recreatieve schermers (training en een enkel recreatie-tournooi) en wedstrijdschermers. Voor recreatief schermen is het voorschrift: degelijke kleding. Hieronder staat mijn interpretatie van dat voorschrift. Voor wedstrijden zijn de eisen duidelijker en zwaarder. Vanzelfsprekend kan de recreatieve schermer wedstrijdkleding dragen. Het is wat duurder, maar je bent uitstekend beschermd.

Wat heb je dus nodig?

Hieronder een overzicht van wat de sabelschermer nodig heeft.

recreatief wedstrijd kuikens en benjamins wedstrijd pupillen en ouder opmerkingen
masker 350 N 350 N 1600 N voor wedstrijden een elektrisch masker
schermvest 350 N 350 N 800 N
ondervest erg raadzaam 800 N 800 N
borstbescherming voor dames ja; ook voor kinderen raadzaam verplicht verplicht
handschoen ja ja, elektrisch ja, elektrisch, 800 N
schermbroek voor sabel liefst wel; trainingsbroek mag soms verplicht verplicht
kousen voor sabel liever wel verplicht verplicht
elektrisch vest - verplicht verplicht
geleidende sabelmanchet - sinds kort niet meer; soms toegestaan sinds kort niet meer; soms toegestaan
fil de corps - 2 2 het lichaams-snoertje; op wedstrijden moet je een reserve bij je hebben
fil de tête - 2 2 maskerkabel; reserve verplicht
sabel ja 2, elektrisch 2, elektrisch op wedstrijden reserve verplicht

In welke volgorde?

Sommigen willen hun uitrusting niet in één keer aanschaffen, maar af en toe een stukje. In welke volgorde kun je dat het beste doen?

Veel mensen kopen eerst een wapen, maar het is de vraag of dat verstandig is. Het is prettiger om eerst een vest en masker te kopen die alleen naar je eigen zweet stinken. Je groeit sneller uit je vest dan uit je masker. Daarna handschoen, broek en kousen.

Als je al tamelijk zeker weet dat je aan "echte" wedstrijden wilt deelnemen koop je meteen FIE-spullen, eventueel tweedehands. Anders voldoet materiaal voor de recreant, dus de 350N uitvoering.

Bij Porthos kun je het eerste half jaar gratis materiaal van de club gebruiken. Daarna wordt een vergoeding van 25 euro per jaar gevraagd.

Waar kan ik schermartikelen kopen?

Het is vrij zinloos om een sportzaak binnen te lopen voor schermkleding. Schoenen of kousen lukt nog, maar verder niets. Er zijn diverse leveranciers van schermartikelen. Veel leveranciers hebben een webshop, maar als je een vest of broek wilt passen kun je beter de leverancier een bezoek brengen. Ook staat op bijna iedere wedstrijd wel een kraam. Voor een wedstrijdagenda kun je terecht bij de Nahouw.

Hieronder enkele mogelijkheden.

Hoeveel kost dat?

Hieronder een prijsindicatie in euros (in 2010).

recreatief wedstrijd opmerkingen
masker 85 120-280 elektrisch 350N voor 65
schermvest 70-80 95-135
ondervest 800 N 55-65 55-65
borstbescherming 15 15
handschoen 15-30 15-30
schermbroek 50-55 80-95
elektrisch vest 120
fil de corps 18 per stuk
fil de tête 5 per stuk
sabel 40 50 per stuk

En misschien nog een schermtas om alles in mee te nemen, 60-180 euro.