logo

Porthos clubnieuws

JPT in Tilburg 16 sep

95 deelnemers, waarvan 5 van Porthos.
Het volgende JPT is op 21 okt in Zevenbergen.

naam punten Tilburg punten totaal opm
Marleen 1784
Alex 150 3098 diploma 3000
Daan 107 2704
Naomi 1242
Vera 73 1503 diploma 1500
Mees 99  968
Ekrem 63   148
Waut 76   76 1e keer; prima!

NK Equipe

Voor het eerst was Porthos aanwezig op het NK Equipe. Alex, Daan en Mees hebben goed geschermd, maar eindigden op de 8e (laatste) plaats. Marleen was uitgenodigd als scheidsrechter.

NJK 2017: 2 maal goud, 1 maal zilver

jongens Op het Nederlands Jeugd Kampioen­schap, dat op 10 en 11 juni in Breda werd verschermd, was het kleine Porthos met wel vijf schermers vertegenwoordigd.

Daan Bergman en Alex Bleeker schermden hun tweede NJK, in de categorie sabel jongens cadetten, met 21 deelnemers.

Helaas kwamen Alex en Daan elkaar al in de eerste eliminatiepartij tegen. Daan won. Daarmee werd Daan 8e en Alex 9e.
Mees van Kemenade schermt nog geen jaar, maar liet met een 12e plaats zien dat hij best kan meekomen.

cadetten Bij de junioren werd Marleen Buitenhuis 2e. Bij de cadetten schermde Marleen geweldig en werd alweer Nederlands kampioen.


Vera Voor Vera Buitenhuis was dit de eerste grote wedstrijd. Bij de benjamins (gemengd) werd Vera 3e, en bij de meisjes 1e, dus ook Nederlands kampioen. Vera probeerde het ook nog bij de pupillen, met een verdienstelijke 5e plaats.
In diezelfde categorie werd ons trainingslid, Hülya Fakoglu, 2e.

Het kleine Porthos bereikte een gedeelde 9e plaats voor de verenigingsbeker.

schermoscar Leuk was ook dat Marleen de Scherm-Oscar kreeg uitgereikt, van Oscar Kardolus zelf, voor haar uitmuntende schermprestaties in 2016.


Vera Marleen

De beide kampioenen

Vera en Marleen


NK Senioren 2017

NK Op het NK Senioren, op 16 april in Almere, heeft Marleen de 2e plaats gehaald op het onderdeel sabel dames. In een spannende finale verloor Marleen met 15-13 van Sophie Smits, die voor de 3e keer Nederlands kampioen werd.


Marleen 45e in Plovdiv

Op het wereldkampioenschap Cadetten (2 april) heeft Marleen Buitenhuis de 45e plaats gehaald op het onderdeel sabel. In de eliminatie verloor Marleen met 15-10 van de Koreaanse Hayoung Jeon, die later de 5e plaats zou halen.

Marleen 19e in Plovdiv

Op het Europees kampioenschap Cadetten (28 feb) heeft Marleen Buitenhuis een verdienstelijke 19e plaats gehaald op het onderdeel sabel. Na een uitstekende start kwam Marleen als 16e op het tableau en won gemakkelijk haar eerste eliminatiepartij. Daarna struikelde ze met 15-11 tegen een Oekrainsche tegenstander. Deze laatste partij was live te zien op YouTube. Nog terug te zien op YouTube, vanaf 3:15:00. Overigens was Marleen hiermee wel "beste van de Benelux".

Op vrijdag trad de Nederlandse dames sabel equipe aan. Ze werden voorlaatste. In de ontmoeting tegen Oekraine mocht Marleen nog proberen een achterstand van 18 punten goed te maken tegen Pysarenko, die haar in de individuele wedstrijd had uitgeschakeld. De 14 punten die Marleen in deze revanche maakte waren niet genoeg. Nederland verloor met 45-36.
Volgende maand naar het WK.

maître Vic

Maître Vic herstelt rustig aan van de zware operatie. Als de revalidatie, onder leiding van een vriendelijke maar strenge fysiotherapeute, goed verloopt kan Vic in mei weer aan het werk.

Iedereen bedankt voor de bezoekjes, sms-jes, bloemen, snoep, etc.


Clubkampioenschap 2016

prijzen

Op 14 dec verschermden we weer het clubkampioenschap, met 10 deelnemers. Marleen trad op als scheidsrechter, dus ze kon niet meeschermen. De nieuwe leden hebben allemaal meegedaan en zich dapper geweerd.

banket Voor haar rol als scheids op het clubkampioenschap en op diverse JPT's en vooral voor haar assistentie bij de trainingen ontving Marleen de banketsabel.

Uitslagen

plaats naam
1 Daan
2 Danielle
3 Alex
3 Mees
5 Vera
6 Tijn
7 Ekrem
8 Naomi
9 Waut
10 Tobias

Vera heeft geweldig geschermd en was de beste benjamin.


Marleen 16e in Meylan, 14e in Londen en 11e in Sofia

Op het ECC-toernooi in Meylan, 15-16 okt, met ruim 200 deelnemers uit de hele wereld, heeft Marleen een mooie 16e plaats bereikt.
In Londen, op 29 okt, een 14e plaats.
In Sofia, op 5 nov een 11e plaats.
Hiermee klimt ze naar de 26e plaats op de ECC-ranglijst.

Samen in Stelling

Op 2 juli vond de recordpoging "Samen in Stelling" plaats in Baarn. De equipe van Porthos bestond uit Naomi en Vera, aangevuld met oud-lid Luuk. Welke plaats Porthos heeft behaald is niet helemaal duidelijk; kijk zelf maar naar de uitslag. Er zijn heel veel foto's gemaakt.

Dezelfde dag was ook de Sabelcup in Venray, met 3 deelnemers van Porthos. Misschien worden de uitslagen nog een keer bekendgemaakt.

NK Senioren 2016

NK Is 15 jaar te jong om mee te doen aan het NK Senioren? Marleen besloot om het toch maar te proberen en behaalde een mooie derde plaats.


Prinsenstad

Op 11 juni waren vier schermers van Porthos in Delft op een gezellig tournooitje. Voor Vera en Naomi hun eerste ervaring met electrisch schermen.

Facebook

Denise heeft een Facebook pagina aangemaakt.

Powerfechten in Koblenz

Koblenz Op 22 mei hebben 3 schermers van Porthos meegedaan aan een trainingswedstrijd in Koblenz. Een hele dag schermen zoveel je kunt, tot je kapot bent. Uitslag onbelangrijk.

Koblenz Voor Alex en Daan was dit de eerste internationale ervaring.


NJK 2016: twee eerste plaatsen

Porthos NJK

Op het Nederlands Jeugd Kampioenschap, dat op 23 en 24 april in Breda werd verschermd, was het kleine Porthos met drie schermers vertegenwoordigd. Daan Bergman en Alex Bleeker schermden hun eerste NJK, in de categorie sabel jongens cadetten. Ze hebben zich goed geweerd tegen de schermers van Surtout en PSV, allen met internationale wedstrijdervaring, maar een plaats op het podium was onbereikbaar.

Porthos NJK Marleen Buitenhuis bereikte in haar eigen categorie, sabel meisjes cadetten, moeiteloos de eerste plaats en werd voor de tweede keer Nederlands kampioen. Ze moest daarvoor in de finale haar goede vriendin Ines verslaan.

Porthos NJK Marleen deed ook mee in de oudere leeftijdscategorie, de junioren, en werd ook daar eerste en dus Nederlands kampioen. Zonder veel moeite bereikte ze de finale, waar ze Laura Talbot trof. De strijd ging gelijk op en halverwege moest Marleen worden behandeld voor een geblesseerde duim. Na veel koelen en wat tape kon de partij worden hervat en wist Marleen met twee punten voorsprong te winnen.

Porthos behaalde een verdienstelijke 10e plaats op de ranglijst voor de verenigingsbeker.


Bourges 2016

SportTalent

Op het wereldkampioenschap Cadetten heeft Marleen op de sabel de 71e (van 81) plaats bereikt. De Nederlandse mixed equipe (experimentele formule van de FIE) bereikte de 16e (van 23) plaats.


Veghel huldigt haar sportkampioenen en reikt Sport Awards uit

SportTalent

Op het Sportgala werd Marleen gehuldigd als sportkampioen van Veghel in het jaar 2015.

Extra applaus voor Marleen als Sporttalent van het jaar.

Marleen gekozen als Veghels Sporttalent 2015

Op 30 april 2016 is ons lid Marleen Buitenhuis gekozen als Veghels Sporttalent 2015.
Lees meer over de Sportawards 2015.

De volgende ochtend vroeg is Marleen met de Nederlandse selectie vertrokken naar Bourges voor het WK Cadetten.


Clubkampioenschap 2015

Op woensdag 16 december, de laatste trainingsavond van het jaar, verschermden we het clubkampioenschap 2015. Acht schermers traden aan. De geblesseerde Danielle stond, gecoached door Maryam, als uitstekende scheidsrechter naast de loper.

Foto's van Erna komen nog.

Uitslagen

plaats naam
1 Marleen
2 Daan
3 Alex
3 Naomi
5 Alexander
6 Demi
7 Vera
8 Ekrem

Marleen bij beste 32 in Sofia

Marleen heeft meegedaan met haar eerste ECC-wedstrijd. Dit is een wedstrijd in het Europees Cadetten Circuit, met (109) heel sterke deelnemers uit de hele wereld. Met dit resultaat kwam Marleen binnen op de ranglijst op plaats 127. Dat is beter dan het lijkt. De beste 5 resultaten worden gebruikt, maar Marleen heeft er pas 1. Ze is nu wel de beste Nederlandse sabreuse op die lijst.


Marleen presteert goed op NJK 2015: kampioen!

Marleen1e Op het Nederlands Jeugd Kampioenschap (13-14 juni) heeft Marleen Buitenhuis van Porthos moeiteloos de 1e plaats gehaald in de categorie Pupillen Sabel Meisjes.

Marleen1e Marleen (14 jaar), deed ook nog een gooi naar het kampioenschap cadetten (15-17 jaar) en junioren (18-20 jaar), maar moest in deze "buitencategorie" tevreden zijn met twee maal een derde plaats.

Ook Marleen's trainingpartners van PSV-schermen behaalden prima resultaten.


Marleen 1e op het Korenbloemtoernooi 2015

Marleen1e Marleen Buitenhuis heeft op het internationale Korenbloemtoernooi in Wageningen de eerste plaats behaald in de categorie junioren/cadetten Sabel Meisjes.

Marleen hoort eigenlijk in de categorie pupillen (13-14 jaar), maar zocht terecht wat meer tegenstand in de groep 15-20 jaar.


JPT maart 2015 in Veghel

Op zondag 22 maart mocht Porthos, samen met PSV-schermen gastheer zijn voor het Jeugd Punten Toernooi. In Sporthal De Bunders stonden 86 schermers op de loper. Door een geweldige inzet van schermers en ouders is de organisatie vlekkeloos verlopen. Ook de taartenactie, met ware meesterwerken, was een succes. Naast alle werkzaamheden hebben de schermers van Porthos ook nog goed geschermd.

Marleen 6e op Flemish Open

Marleen is op 18 okt op de Flemish Open in Gent 6e geworden in de categorie sabel miniemen, 2e meisje. Een mooi resultaat in een sterk veld van 25 deelnemers uit diverse landen.


NJK 2014

Marleen2e

Op het Nederlands Jeugd Kampioenschap heeft Marleen Buitenhuis van Porthos de 2e plaats gehaald in de categorie Pupillen Sabel Meisjes. In de finale ging het tegen Laura Talbot lang gelijk op. Op de stand 11-11 vond Laura ineens een zwakke plek in Marleen's defensie en kon de partij beslissen.


Marleen 3e op het Korenbloemtoernooi

Marleen is weer naar Wageningen geweest. Het Korenbloemtoernooi is een heel sterk bezet jeugdtoernooi met schermers uit heel Europa. Marleen eindigde op de 3e plaats in de categorie Pupillen Sabel Meisjes.

Nu op naar het NJK, zonder buitenlanders.


Derde clubkampioenschap 18 december 2013

Het derde clubkampioenschap (sabel) is verschermd op de laatste trainingsavond van 2013. In een gezellige en sportieve sfeer streden tien deelnemers om de door Anne-Marieke beschikbaar gestelde wisselbeker.
Vooral de finale was spannend, met veel voetenwerk. Ziggy vond de loper van 14 m eigenlijk te kort; Marleen wist haar twee keer over de achterlijn te drijven en won met een kleine voorsprong.
Dankzij de hulp van Maryam konden rond 20:30 de prijzen worden uitgereikt.

Erna heeft enkele foto's gemaakt van het kampioenschap.

Uitslagen

plaats naam
1 Marleen
2 Ziggy
3 Daniëlle
3 Steven
5 Alex
6 Siem
7 Daan
8 Stef
9 Jan
10 Naomi

Brassard examens

Op 27 november zijn de examens voor het brassard-systeem afgenomen. Alle kandidaten zijn geslaagd: Marleen, Danielle, Steven, Alex, Yonni en Daan voor de gele brassard, Marleen en Steven voor de rode en Marleen ook voor de blauwe brassard. Iedereen gefeliciteerd.

NJK 2013

Marleen2e Op het Nederlands Jeugd Kampioenschap heeft Marleen Buitenhuis de 2e plaats gehaald in de categorie Benjamins Sabel Meisjes. Ziggy van Rooij kwam moeilijk op gang in een sterke poule en viel net buiten de prijzen.

KNAS ledenpas

Je zou nu je ledenpas 2013 via e-mail moeten hebben ontvangen. Zoniet lees wat de KNAS hierover schrijft:

Hierbij zenden wij de nieuwe ledenpas toe. Deze ledenpas wordt m.i.v. 2013 digitaal toegezonden. Elk jaar sturen wij een nieuwe pas en bij wijziging van ledengegevens of op verzoek zenden wij een vervangend exemplaar. De ledenpas is een PDF bijlage bij deze mail. Deze PDF is bijvoorbeeld via een smartfone te tonen waardoor een fysieke pas in de portemonee niet meer nodig is. Wie dat prettig vindt kan natuurlijk altijd besluiten om de PDF te printen en de pas geknipt en gevouwen mee te nemen.
Leden van wie wij geen e-mail adres hebben kunnen aan de secretaris van hun vereniging vragen om deze voor hen te downloaden en eventueel te printen. Verenigingen kunnen dit vanaf heden doen. Ook kunt u het bondsbureau vragen om hulp en voor verdere vragen.

Brassard

We beginnen met het brassard-systeem. Dit is net zoiets als de gekleurde banden bij aziatische vechtsporten. Je moet bepaalde dingen weten en kunnen om het examen te halen. Een uitgebreid verhaal kun je vinden bij de KNAS. Er zijn 3 boekjes verschenen: geel, rood en blauw. Er volgen nog meer boekjes, maar wanneer die verschijnen is niet bekend. Voor de hogere (groen en verder) brassards komt een centraal examen, naar verwachting op de dag van een JPT.

De vereniging moet € 12,50 per boekje betalen aan de KNAS. Bij je maître kun je een boekje kopen tegen contante betaling van € 10,00. We zullen af en toe examens afnemen. Als je slaagt krijg je de bijbehorende brassard om op je mouw (voor sabreurs liever broek) te strijken. Je moet wel een boekje hebben om examen te mogen doen.

Bijna alles wat je moet weten en kunnen wordt op de training gedaan. Als je een jaar schermt moet je de gele brassard met gemak kunnen halen. Na 2 jaar de rode, enzovoort.

De wedstrijdschermers hebben ook een spelregelboekje, speciaal voor de jeugd. De "echte" reglementen vind je bij de KNAS; vooral het technische deel is belangrijk, maar niet makkelijk te lezen. Wacht daarmee maar tot je gediplomeerd scheidsrechter wilt worden.

Tweede clubkampioenschap 28 november 2012

Het tweede clubkampioenschap (sabel) is verschermd. In een gezellige en bijzonder sportieve sfeer streden dertien deelnemers om de vorig jaar door Anne-Marieke beschikbaar gestelde wisselbeker.
In een spannende finale liet Millie zien gevorderde technieken als de arrêt en de contre-temps voldoende te beheersen om net van Gideon te winnen.
Nieuwkomers Alex en Yonni hebben zich dapper geweerd, maar moesten met de twee laatste plaatsen genoegen nemen.
Dankzij de hulp van gastscheidsrechter Maryam waren we precies op tijd klaar.

prijzen Rolf heeft foto's gemaakt van het kampioenschap.

Uitslagen

plaats naam
1 Millie
2 Gideon
3 Daniëlle
3 Steven
5 Wieger
6 Stijn
7 David
8 Marleen
9 Siem
10 Jan
11 Stef
12 Alex
13 Yonni

Sportief Veghel

In Sportief Veghel nr 10 wordt aandacht besteed aan Porthos. De digitale versie van het magazine zou te vinden moeten zijn op deze website, maar die is niet helemaal bij de tijd. Kijk voorlopig maar hier.

Schermpaspoort

Onlangs heeft de KNAS het lang verwachte schermpaspoort uitgegeven. Vooral voor wedstrijdschermers is het leuk om daarin de persoonlijke schermcarriere bij te houden. Je eigen schermpaspoort kun je bij je maître bestellen.